5 Τρόποι για να ανακαλύψετε έναν (μελλοντικό) ηγέτη

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να γίνουν ηγέτες. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα meeting, παρατηρείστε για τα 5 στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω και ανακαλύψτε την ηγετική προσωπικότητα ανάμεσά σας. Ως ηγέτης εσείς ο ίδιος, ένας από τους βασικούς σας ρόλους είναι να προσδιορίζετε και να αναπτύσσετε το δυναμικό των μελλοντικών ηγετών.

leadershipΠάντα το πιο αποκαλυπτικό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να αξιολογηθεί το δυναμικό ενός ηγέτη είναι αυτό των επαγγελματικών συναντήσεων. Όσο και να αποτελούν οι συναντήσεις αυτές κομμάτια ρουτίνας, να είναι βαρετές ή πολύ «αυστηρές», έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να αναδείξουν μέσα από αντιθέσεις τη δυναμική όσων μπορούν να γίνουν ηγέτες.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο προφανείς αντιθέσεις:

 1.  Ανάπτυξη σχέσεων (Οθόνες vs Άνθρωποι)
  Οι Managers συνήθως κοιτούν τις οθόνες, τα στοιχεία και τα στατιστικά. Αντίθετα, οι ηγέτες κοιτούν και δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους. Αν θέλετε να ξεχωρίσετε κι εσείς ο ίδιος, βγάλτε από μπροστά την οθόνη σας / το smartphone / τα χαρτιά σας και κοιτάξτε τους παρευρισκόμενους στα μάτια, δείτε τη γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις τους. Προφανώς θα κάνουν κι εκείνο το ίδιο για εσάς.
 2. Αποτυχία
  Ναι, δεν πήγε καλά. / Ναι, ήταν λάθος. – είναι αποδεκτό!
  Ναι, έφταιγε ο Χ για το λάθος αυτό. / Πω, πω…. Και τώρα τι θα γίνει; – δεν είναι αποδεκτό!
  Ένας ηγέτης δεν μεμψιμοιρεί, ούτε κατηγορεί. Αποδέχεται την κατάσταση και προχωρά γρήγορα στα επόμενα βήματα.
 3. Επικοινωνία και λεκτική παρουσίαση
  «Αφιέρωσέ μου, σε παρακαλώ, λίγο από τον χρόνο σου» – είναι αποδεκτό!
  «Κοίτα με!» – δεν είναι αποδεκτό!
  Μην σας παραξενέψει λοιπόν αν λόγω της επικοινωνίας σας, της γλώσσας του σώματος ή ακόμα και λόγω της εκκεντρικής σας εμφάνισης, σας παρακάμπτουν σε περιπτώσεις κάλυψης ηγετικών θέσεων. Αυτοί που βρίσκονται ήδη σε ηγετικές θέσεις γνωρίζουν τα «χαρακτηριστικά του ηγέτη» και ψάχνουν για αυτά στους ανθρώπους που θα επιλέξουν.
 4. Πειθαρχία – ηρεμία
  Ένας ηγέτης θα σκεφτεί: «είσαι μόλις 10’ στη συνάντηση και ήδη κουνάς νευρικά το πόδι σου και δείχνεις να νιώθεις άβολα – πώς είναι δυνατόν να σου αναθέσω ηγετική θέση με ευθύνες, που απαιτεί ηρεμία κι πειθαρχεία;».
  Το ίδιο (αρνητικό) αποτέλεσμα θα έχετε και αν δαγκώνετε τα νύχια σας, αλλάζετε συνεχώς θέση / στάση και όταν γενικά η γλώσσα του σώματός σας δείχνει σύγχυση και ένταση. Αυτά είναι συναισθήματα που περνούν και στους άλλους παρευρισκόμενους και έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν οι υφιστάμενοι έχουν αυτό τα παράδειγμα από τους ανωτέρους – πόσο μάλλον από τους ηγέτες τους. Οι αληθινοί ηγέτες είναι πολύ συγκεντρωμένοι, αφοσιωμένοι και έχουν επενδυθεί πολλά σε αυτούς, με αποτέλεσμα να μην «μπορούν» να είναι ταραγμένοι, νευρικοί, να βαριούνται ή αδιάφοροι.
 5. Συγκέντρωση
  Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν μια ολόκληρη μέρα γεμάτη εργασίες, συναντήσεις και υποχρεώσεις και να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η ένδειξη που θα μπορούσε να είναι υλικό ηγεσίας για κάποιον είναι ο βαθμός στον οποίο είναι αφοσιωμένος και σε εγρήγορση περίπου στις 3:30 το απόγευμα, όπου – βάσει μελετών – το φορτίο των υδατανθράκων στον οργανισμό πέφτει και έρχεται σταδιακά κόπωση και υπνηλία.

Υποθέτοντας λοιπόν ότι το θέμα για το οποίο σας έχουν καλέσει στην συνάντηση είναι σημαντικό, σκεφτείτε: ποιο είναι το επίπεδο επικοινωνίας σας, πόσο πειθαρχημένος είστε, συγκροτημένος και πόσο συγκεντρωμένος είστε όσο περνάει η ημέρα;