Το αποτελεσματικό Business Plan

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Business Plan που αναλύει, αξιολογεί και αναφέρει όλες τις πιθανές μεταβολές που περιμένει η επιχείρηση, είναι ήδη απαρχαιωμένο πριν καν στεγνώσει το μελάνι στη σελίδα.

Γιατί όμως σχεδόν η πλειοψηφία των Business Plans δεν υλοποιούνται ή δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους; Γιατί, από τη στιγμή που ολοκληρώνονται, μπαίνουν στο ράφι και ξεχνιούνται, ενώ η επιχείρηση εξακολουθεί να οδεύει αβέβαιη στο μέλλον της;

Παραδοσιακά, ένα Business Plan απευθύνεται στην λογική (και όχι στο συναίσθημα – όπως ένα Marketing Plan) και αποτυπώνει την ιδέα για τα επόμενα βήματα της δραστηριότητας της επιχείρησης του ανθρώπου που το εκπονεί. Βασικοί λόγοι συνήθως είναι:

  • Η γενική τακτική των στελεχών για την εκπόνηση ενός Business Plan – επειδή θεωρείται καλό να υπάρχει
  • Η προσπάθεια λήψης δανείου ή προσέλκυσης επενδυτών

Για τους ανωτέρω λόγους, τα σχέδια αυτά είναι αναλυτικά, βασίζονται σε στοιχεία (της αγοράς – market, αλλά και της ίδιας της επιχείρησης), αξιολογούν την υφιστάμενη κατάσταση, κάνουν προβλέψεις για το μέλλον και προσπαθούν να οριοθετήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η επιχείρηση θα λειτουργήσει, με σκοπό την μεγιστοποίηση του μεριδίου αγοράς και του τζίρου.

Το Business Plan που θα λειτουργεί και θα είναι αποδοτικό ξεκινά από μία διαφορετική θέση, με ένα διαφορετικό σύνολο υποθέσεων λειτουργίας και διαχείρισης. Ξεκινά από μια προσέγγιση «από καρδιάς», πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάμε το να βιώνουμε τα συναισθήματα που έχουμε (ή τα συναισθήματα που έχει το πρόσωπο που αναλαμβάνει την διεκπεραίωσή του). Εξάλλου δεν είναι μόνο το σχέδιο που ενέχει την αλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα βασίζεται σε αυτήν, ως βασικό παράγοντα που θα χαράξει την καλύτερη πορεία.

Όταν συμβουλεύουμε επιχειρηματίες στην Real Marketing, τους οδηγούμε μέσα από τη διαδικασία του «λευκού δωματίου». Αυτό είναι το βασικότερο βήμα πριν από τον σχεδιασμό του επιχειρηματικού σχεδίου. Στο λευκό δωμάτιο, ουσιαστικά φανταζόμαστε από το μηδέν την επιχείρηση – αλλά όχι από την στεγνή λογιστική / οικονομική της πλευρά! Αντίθετα, ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε το όραμα της επιχείρησης. Γιατί θέλουμε να την χτίσουμε; Ποια είναι η μεγαλύτερη εικόνα και το όραμα μας; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν; Τι θα σημαίνει για τον κόσμο; Μόνο αφού γίνουν αυτά κατανοητά θα είστε σε θέση να γράψετε το σχέδιο δράσης και ανάπτυξης της επιχείρησης.

Η πραγματική διαφορά μεταξύ του Business Plan που λειτουργεί και των υπολοίπων (παραδοσιακών σχεδίων) είναι στο τί σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε σχετικά με αυτό. Με άλλα λόγια, είναι η στάση σας απέναντι στον σχεδιασμό και η σχέση που έχετε αναπτύξει με το πρόγραμμα που θα κάνει τη διαφορά.

Μερικές ιδέες και βασικές στρατηγικές, προκειμένου να αναπτύξετε το καλύτερο επιχειρηματικό σχέδιο για την δική σας περίπτωση:

  1. Περιορίστε και συμπυκνώστε την ιδέα σας

Ξεκινήστε με μία αξιόλογη περίληψη των κυριότερων σημείων του σχεδίου σας, συμπεριλαμβανομένων μόνο των πιο κρίσιμων σημείων. Αφήστε έξω τα λιγότερο σημαντικά θέματα και παράγοντες.

  1. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες σας

Το Business Plan υποτίθεται ότι θα πρέπει να καθοδηγήσει τον αναγνώστη μέσα στις ιδέες και το σχέδιο σας.

Τι κατατάσσετε ψηλά αξιολογικά ως σημαντικό; Το RnD; Το HR; Το Τμήμα Πωλήσεων; Την στρατηγική Marketing; Να αποκτήσετε καλή γεωγραφική θέση αλλά και θέση στην αγορά; Απλά δήλωσε ποια είναι η στάση σας και δείξτε αποφασιστικότητα.

  1. Κάντε τα υπόλοιπα πράγματα εύκολα

Μόλις η περίληψη σας είναι πλήρης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ένα περίγραμμα για το υπόλοιπο του σχεδίου σας. Στη συνέχεια, ξεκινήστε γράφοντας το παρακάτω:

  • Περίληψη επιχειρηματικού σχεδίου – ταυτότητα επιχείρησης, όραμα, σκοποί, στόχοι, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, ποιο το σημείο διαφοροποίησης κά
  • Ανάλυση αγοράς – κατάτμηση αγοραστικού κοινού, ανάλυση του ανταγωνισμού (λόγοι)
  • Σχέδιο Marketing – μείγμα Marketing, ανάλυση SWOT & PESTLE, σχέδιο δράσης (action plan)
  • Οικονομικά στοιχεία – τιμολόγηση, πωλήσεις, επενδύσεις, δάνεια
  • Συμπεράσματα

Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να κάνετε τους αναγνώστες να θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα και να συνεχίσουν να διαβάζουν για την ιδέα και το όραμα σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι «πλέξιμο του νήματος» ικανοποιεί και εσάς και τους υπόλοιπους, παρέχοντας σαφείς και εμπεριστατωμένες περιγραφές.