Μαθήματα ηγεσίας απο τον “Νονό”

Η ιστορία είναι πλέον κλασσική: ο πατριάρχης μιας δυναστείας οργανωμένου εγκλήματος μεταφέρει σιγά σιγά τον έλεγχο και την ηγεσία της παρόνομης αυτοκρατορίας του στον γιο του.Τι μπορεί να μάθει ένας επιχειρηματίας ή ένας manager από τον Νονο; Η απάντηση, μετά από την τελευταία φορά που είδα την ταινία, είναι πολλά.

marlon_brando___the_godfather_by_blazeaart-d6dl4a0Την πρώτη φορά που είδα την ταινία, εκτός φυσικά από τις εκπληκτικές ερμηνείες, με ενθουσίασε αυτός ο τελείως ξένος κόσμος που ξεδιπλώθηκε μπροστά μου. Η αποκάλυψη όμως ήρθε την δεύτερη φορά που είδα την ταινία και ανακάλυψα ότι τελικά γνώριζα πολλά περισσότερα για τον κόσμο αυτό. Φυσικά δεν εννοώ τον κόσμο της μαφίας αλλά τον κόσμο της διαχείρισης ανθρώπων και καταστάσεων. Τον κόσμο των επιλογών και των αποφάσεων.

Ο Νονός προσφέρει ένα καλό μάθημα management και human resources. Τα θέματα που κατάφερε να περάσει μέσα από τον ρόλο του ο Marlon Brando αγγίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και σχετίζονται με κάθε προσπάθεια που καλείται να φέρει εις πέρας ένας manager.

Ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο
Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me. – Vito Corleone
Αν και ειπωμένο με μία ιδιαίτερη ειρωνεία από τον Marlon Brando, η φράση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι αλήθεια. Η χάρη, με την οποία δεσμεύει ο Vito Corleone τον συνομιλητή του, στηρίζεται σε μία ισχυρή και πιστή κοινωνία / ομάδα ανθρώπων τους οποίους βοήθησε. Βλέπουμε, λοιπόν, τη βάση της δημιουργίας ενός δικτύου επιρροής όπου – συνήθως – κάποιος ασκεί εξουσία και διασφαλίζει την ηγετική του θέση. Η χάρη όντως μπορεί να μην ζητηθεί ποτέ, είναι όμως αδιαπραγμάτευτη η ισχύς του αιτούντος.

Πιο αναλυτικά, μπορούμε να δούμε την δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών που μπορούν εν δυνάμει να δώσουν ώθηση σε μία επιχείρηση και να την κάνουν να κινείται «πιο εύκολα» και αποτελεσματικά. Με μία πιο γενική προσέγγιση, ο Vito Corleone μας μιλά για τις δημόσιες σχέσεις και τα κοινωνικά δίκτυα που πρέπει να χτίζουμε αλλά και να διατηρούμε.

Οι συνεργάτες μας πρέπει να είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι των πράξεών τους
What’s the matter with you? I think your brain is going soft – Vito Corleone
Την φράση αυτή την είπε ο Vito Corleone στον γιό του όταν έμαθε ότι έδωσε πληροφορίες που δεν έπρεπε σε κάποιον έξω από την οικογένεια. Το αποτέλεσμα ήταν η απόπειρα δολοφονίας του.
Στο χώρο των επιχειρήσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα κάποιου είναι η συνέπεια και η αυστηρότητα. Συνέπεια προς τους στόχους που έχει θέσει και αυστηρότητα για τους τρόπους με τους οποίους τους υλοποιεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλα τα μέλη μίας ομάδας να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που αναλαμβάνουν.
Η συνεχής, λοιπόν, ανοχή προς στελέχη / προϊόντα / υπηρεσίες / συνεργάτες που είναι μέτριας απόδοσης και μας απογοητεύουν θέτει σε κίνδυνο όλο μας το οικοδόμημα.

Στις επιχειρήσεις δεν χωρούν συναισθηματισμοί
It’s not personal Sonny. It’s strictly business – Vito Corleone
Πολλοί αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι στις επιχειρήσεις είσαι είτε νικητής είτε χαμένος. Όταν ο Sonny λειτουργεί παρορμητικά και με συναίσθημα απομακρύνεται, καθώς θεωρήθηκε ανεπαρκής.

Στις επιχειρήσεις αν δεν κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, δεν αντιδράσουμε, δεν απαιτήσουμε, δεν νικήσουμε, τότε θα το κάνει ο αντίπαλος. Φυσικά και δεν προτείνουμε ανήθικες μεθόδους ή εξεζητημένες πρακτικές, αλλά τονίζουμε τη γενική αλήθεια ότι αν αρχίσεις και κάνεις συναισθηματικές επιλογές, κάνεις λάθος επιλογές.
Είναι, επομένως, ανάγκη να γνωρίζουμε τον ανταγωνισμό, να γνωρίζουμε τα σημεία υπεροχής μας και να είμαστε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά. Ταυτόχρονα, με αξιοπιστία και σεβασμό προς την ευγενή άμιλλα, εκμεταλλευόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες και παίρνουμε το προβάδισμα.

Η αποφασιστικότητα παίζει ρόλο
Με όσους έχω συζητήσει για τον Νονό τα συναισθήματα συνήθως διαχωρίζονται ανάμεσα σε έκπληξη και σεβασμό. Έκπληξη γιατί ο Vito Corleone δεν διστάζει να σκοτώσει ένα μέλος από την οικογένειά του και σεβασμό γιατί ξέρει ακριβώς τι θέλει, πώς θέλει να γίνει, η εκτέλεση είναι σαφής και άμεση και έχει πάντα τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο του ηγέτη.
Ευτυχώς στην αληθινή ζωή δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε κανέναν για να αποδείξουμε το δίκιο μας, όμως σίγουρα πρέπει να είμαστε σαφείς, άμεσοι, αποφασιστικοί και να κάνουμε συνεχώς βήματα μπροστά. Δείτε ποιος στην ομάδα σας κάνει τις σωστές επιλογές και εμπιστευτείτε τον να χαράξει την πορεία και τις δράσεις. Η αμφιβολία και το να μένουμε μετέωροι, από την άλλη πλευρά, οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες.

Χρόνος με την οικογένεια – ανεκτίμητο
Do you spend time with your family? Because, a man who doesn’t spend time with his family, can never be a real man – Vito Corleone
Αν και η φράση αυτή ερχόμενη από το 1940 αντηχεί περίεργα και με μία αίσθηση «macho», αυτό που πρέπει να δούμε με προσοχή είναι η προτροπή του να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους μας. Να μένουμε μακριά από το γραφείο και τις έννοιες της καθημερινότητας και να δίνουμε τη δυνατότητα στο μυαλό μας να καθαρίσει, να ξεκουραστεί και να γίνει ξανά παραγωγικό.

Για να είναι ένας manager αποδοτικός, δημιουργικός και να είναι πάντα σε εγρήγορση χρειάζεται να βρεθεί με άλλους ανθρώπους, να μιλήσει, να ανταλλάξει εικόνες, εμπειρίες και να δημιουργήσει και άλλα «πάθη» πέραν της δουλειάς του.