Γιατί δεν πρέπει να λέτε πάντα “ΝΑΙ”

Στα πρώτα βήματα της εταιρείας σας και θέλοντας να σας γνωρίσουν οι άλλοι, είναι λογικό να λέτε «Ναι» και να επιθυμείτε κάθε επαφή με πιθανούς πελάτες αλλά και συνεργάτες. Είναι σίγουρα ένας τρόπος για να γίνετε προσιτοί και να αποκτήσετε αναγνωρισιμότητα, να γίνετε ευχάριστοι και να κερδίζετε όλο και περισσότερα.

Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος για να αναπτύξετε την εταιρεία σας και να ισχυροποιήσετε τη θέση σας στη αγορά?

not say yesΠολλές εταιρείες μένουν στάσιμες γιατί έχουν λάθος τακτικές και ακολουθούν τους πελάτες τους αντί να κάνουν τους πελάτες να ακολουθήσουν αυτούς. Γνωρίζετε ήδη να κάνετε τη δουλειά σας καλά και αυτό θα πρέπει να το υποδεικνύετε με κάθε τρόπο. Οργανώστε την επιχείρησή σας άριστα και μείνετε πιστοί σε αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε.

Παρακάτω είναι ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λέτε «Όχι» και να είστε σίγουροι ότι κάνετε το σωστό:

 

  • Ποτέ μη λέτε «Ναι» όταν είστε μόνος. Σε όλους έχει συμβεί, να γνωρίζουμε έναν νέο συνεργάτη, έναν πιθανό πελάτη, να μας λένε μία ωραία ιδέα και ξαφνικά να νιώθουμε αναγκασμένοι να πούμε «Ναι» ώστε να μην μας προλάβει άλλος ή να μην χάσουμε την μοναδική αυτή ευκαιρία. Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στις γρήγορες αποφάσεις δεν μπορούμε να σκεφτούμε τα μειονεκτήματα, να ελέγξουμε αν όντως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και φυσικά αν αυτό που μας προτείνουν είναι αυτό που εμείς θέλουμε και θα μας οδηγήσει στο στόχο μας. Συχνά, τέτοιες αποφάσεις μας αποπροσανατολίζουν, μας δημιουργούν άγχος και ενδεχομένως μας κάνουν να φαινόμαστε αναξιόπιστοι – όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε.
  • Τηρήστε την γραμμή της εταιρείας και μην λέτε «Ναι» σε ότι σας προτείνουν. Όταν μιλάτε με νέους συνεργάτες ή όταν παλιοί συνεργάτες σας ζητάνε να κάνετε κάτι έξω από τα πλαίσια που έχετε ορίσει, είναι σαν να σας ζητάνε να κάνετε κάτι που δεν ξέρετε. Μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι. Είστε έτοιμοι να πάρετε το ρίσκο; Θα μπορείτε να διαχειριστείτε μία ενδεχόμενη αποτυχία; Πόσο μπορεί να σας κοστίσει ένα λάθος, μία κακή εκτίμηση, ένας δυσαρεστημένος πελάτης; Όταν λέτε «Όχι» και μένετε πιστοί στην ιδέα και την γραμμή τη επιχείρησης, οι άλλοι βλέπουν έναν συνειδητοποιημένο, έμπιστο συνεργάτη και πάνω απ’ όλα έναν συνεπή και αξιόπιστο σύμμαχο.
  • Μην λέτε «Ναι» όταν κάποιος άλλος έχει πει «Όχι». Πριν δώσετε απάντηση σε κάτι / κάποιον θα πρέπει να ξέρετε αυτό που έχει προηγηθεί. Όσοι βρίσκονται σε υψηλές θέσεις καλούνται να λύσουν ζητήματα διαφωνιών, να κρατήσουν τις ισορροπίες και είναι εύκολο να χαθούν. Ένα «Ναι» από εσάς – όταν άλλοι έχουν πει «Όχι» – δημιουργεί σύγχυση, ενόχληση, αρνητικά συναισθήματα και χαλάει η ισορροπία της ομάδας. Το αποτέλεσμα είναι να χάσετε την ακεραιότητα και αξιοπιστία σας.
  • Μην λέτε «Ναι» απλά επειδή η ομάδα σας είναι ενθουσιασμένη. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδεται ένα θετικό συναίσθημα / κλίμα και να παρασύρεται η ομάδα από μία τέλεια στο άκουσμα ιδέα. Κανένας δεν σκέφτεται τα μειονεκτήματα και όλοι φοβούνται να «χαλάσουν» αυτό το κλίμα. Εσείς θα πρέπει να ισορροπείτε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία με τον σκεπτικισμό και την στρατηγική οργάνωση.
  • Η επιστροφή στο γραφείο θα πρέπει να είναι ομαλή και να μην λέτε «Ναι» σε ότι ακούτε. Η πλέον συνηθισμένη εικόνα είναι αυτή μετά από ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο, ένα συνέδριο ή μετά από διακοπές όπου όλοι έχουν μία νέα ιδέα, έναν νέο ενθουσιασμό και είναι έτοιμοι να «ταράξουν τα νερά» με μία καινοτομία που σκέφτηκαν. Μην βιαστείτε να πείτε «Ναι». Άμεσα η ιδέα θα ξεχαστεί, ο ενθουσιασμός θα ξεθωριάσει και εσείς θα μείνετε «κολλημένοι» με ένα «Ναι» που πρέπει να υποστηρίξετε και στο οποίο συμφωνήσατε. Οι πραγματικά καινοτόμες και αξιόλογες ιδέες απαιτούν χρόνο, καλή οργάνωση και ώρες προετοιμασίας.

Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι άλλες οι μεγάλες νίκες και επιτυχίες στηρίχθηκαν στην στρατηγική και την αμετάβλητη πορεία των ανθρώπων που ήταν επικεφαλής. Δεν χρειάζεται να γίνεστε ευχάριστοι, να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες όλων, ούτε να είστε «μέσα σε όλα». Αυτό που όλοι περιμένουν από εσάς είναι να κάνετε τη δουλειά σας καλά – όπως εσείς ξέρετε, να είστε αντικειμενικός και πάντα αξιόπιστος.

20 Αυγούστου 2012, Les McKeown – CEO of Predictable Success, a leading advisor on accelerated organizational growth